Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ползотворна археологическа година отчитат от Историческия музей в Бургас

13 Ноември 2009 | Туризъм

Kрепостта Русокастро, открита при разкопки край Бургас
2009 година е изключително ползотворна за археолозите от Регионален исторически музей в Бургас, каза Росица Топалова, отговаряща за връзките с обществеността на музея.

Напълно е проучено и подготвено за реставрация и консервация античното селище Бургос-Пиргос край местността Пода. Там беше открит гроб на тракийски воин с много рядък меч, датиран от 3 век преди Христа.

От разкопките в района на Минералните бани край Бургас стана ясно, че намиращите се там древните терми са съществували в продължение на 13 века. Разкритият древен град Аква Калиде Термополис е бил основан в началото на 2 век, когато е била изградена прочутата императорска баня.

„Най-важното от тези разкрития е, че минералните бани на Аква Калиде Термополис са едни от най-големите в източната част на Балканите”, каза още Росица Топалова.

3800 кв.м е общата площ на древните минерални бани, които са проучени досега. Продължават разкопките край средновековната крепост Русокастро, но от бургаския музей пазят в тайна подробности за разкритията там. Предстои пресконференция, на която ще бъдат представени много интересни открития, съобщават от Регионален исторически музей. Финансирането на археологическите проучвания през изминалата година е осигурено от Община Бургас със съдействието на кмета Димитър Николов.

ADSpot

Лимон
Jimi Hendrix, Janis Joplin и Jim Morrison са умряли на 27г.