Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Поход „По пътя на Бедреддин" ще се проведе на 9 и 10 ноември

04 Ноември 2009 | Култура

Поход „По пътя на Бедреддин" - 13 издание
На 9 и 10 ноември 2009-а за тринадесета поредна година ще се състои традиционният поход „По пътя на Бедреддин". Той е организиран от културно-просветното дружество „Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката и общините и музеите в Силистра, Дулово, Исперих и Разград.

Син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка, прочут учен от духовните центрове на Анадола, мистик на Исляма и създател на духовен орден, през 1420 година Бедреддин от Симавна повежда въстание против османската империя и нейния феодален ред. То тръгва от Силистра и обхваща земи от днешна Североизточна България до Одрин и Мала Азия. В бунтовната армия на Бедреддин се включват българи, турци, гагаузи, евреи. Идеите на мистика, философа и реформатора Бедреддин са ценен капитал за балканските народи и целия свят.

Тази година походът ще бъде открит в понеделник, 9 ноември, в 8.30 часа в Градската художествена галерия в Силистра с кратка програма и лекция на професор Христо Матанов. След това за два дни участниците ще преминат през Дулово, Окорш, Исперих, Свещари, Ясеновец и ще стигнат в Разград.

Походът ще има основна група от 50 участници, а в посочените градове ще се проведат семинари с ученици и граждани, така че в нашата инициатива и този път ще бъдат привлечени общо около 1000 човека. Предварително в училищата в цялата страна се проведе и викторина на тема "Какво знаем за Бедреддин", която заедно със самия поход са залегнали в календара за извънучилищни дейности на МОМН.

Водено от идеята за добросъседство и доверие между българи и турци в Североизточна България, всяка година Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие" организира

ADSpot

Лимон
Местен съд задължил жителите на Денвър, Колорадо, да осигуряват габаритни светлини за котките си, които се разхождат нощем.