Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Подновяват разкопките на нос Калиакра

15 Юни 2011 | Култура

Нос Калиакра
И това лято ще има археологически разкопки на нос Калиакра. Това съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева, предаде агенция Фокус. Групата археолози отново ще бъде ръководена от ст.н. с. д-р Бони Петрунова.

Разкопките ще започнат в началото на август и ще продължат месец. Ще се изследва предградието на крепостта. Община Каварна ще финансира разкопките с 30 000 лева.

През миналата година археолози откриха при разкопки на нос Калиакра византийска златна монета от Андроник II от средата на 14 век. Освен златната монета са открити сребърна монета и сребърен пръстен. Те също са датирани от 14 век и са свързани с разцвета на добруджанското деспотство. Сребърният пръстен е с елипсовидна плочка с врязана украса. Църквата, около която са намерени находките, е средновековна и е разположена на западния бряг на Калиакра.

Всяка година археолозите откриват на това място уникални предмети, внесени отвън. През 2009 година археолозите откриха на нос Калиакра множество интересни артефакти - фрагменти от антични съдове, битова и сграфито керамика, части и цели предмети от бронз, множество монети, колани, матрици за копчета, обеци, мъниста, върхове на копия и други находки. Тогава археолозите проучиха 13 гроба и две сгради към тях. Бяха намерени също бронзово огледало и мънисто с инкрустирани в него раковини. Подобна изработка на предмети е имало само във Венеция през тогавашния исторически период.

От 2006 година насам подводните археологически проучвания в региона са спрени, защото поглъщат много средства. Тези проучвания са обхващали времето от 2003 година и са се разпростирали по цялата акватория на Добруджанското крайбрежие - нос Чиракман, Дълбока.

Находките от проучванията са изложени в експозиция, наречена "Добруджа и морето", представена в Историческия музей в Каварна.

Нос Калиакра се намира на около 12 километра източно от град Каварна и около 60 километра североизточно от Варна. Нос Калиакра е вдаден на 2 километра навътре в морето. Името в превод означава Красив нос. Това е природен и археологически резерват и е един от Стоте национални туристически обекта на България.


ADSpot

Лимон
Много сурови са законите в Мичиган. Там е забранено хранене при къпане в океана.