Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Пловдив влезе в класация на най-добрите градове в света!

22 Октомври 2014 | Туризъм

Старият град в Пловдив
През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват. Тук се издигат крепостни съоръжения от всички епохи.
Знаем, че България е едно от най-красивите места на света. Не само защото ни е родина, но и защото природата и историята ни са уникални. Но освен нас, вече и цял свят научава тайните на страната ни.

Поредното доказателство за това е влизането на Пловдив в класация на най-добрите градове в света.

Специализираното издание Lonely Planet класира градът под тепетата сред 10-е най-добри в света, които трябва да бъдат посетен и през 2015 г.

"Един от най-красивите стари градове в полите на Родопите, с исторически съкровища и вълнуващ нощен живот", пише в коментара на изданието. Там се посочва още, че има много причини да се опознае Пловдив.

"Забележителните руини са били разкривани постепенно през 70-те и 80-те години на XX век. След 2000 г. древните сгради, които са били оставени да събират прах, са били превърнати в очарователни музеи, ресторанти и хотели", описват още Пловдив.

Изданието посочва още, че в последните години Пловдив е излязъл от своя "пашкул" и в момента очарова с калдъръмените си улици, деликатно боядисани сгради, занаятчийски дюкяни, музеи и съблазнителни магазини – всичко това си заслужава посещението.

Градът под тепетата е сравняван дори с вечния град Рим, заради седемте хълма. С тази разлика, че историята на Пловдив е много по-стара от тази на столицата на Италия. Първите сведения, че на това място е имало град, идват още от 6000 г. преди Христа.

Бурната трансформация от местността от неолитно селище в тракийска крепост, както и белезите от римското, византийското и турското владичество могат да се проследят в целия град. Въпреки всичко най-забележителна е старата част на Пловдив. Обсипана, като кутия със съкровища със неповторими сгради и църкви, сред които са камбанарията на църквата "Света Неделя", централната поща, както и орнаментите на фонтаните на централната улица.

А след като задоволите културния си апетит може да отправите взор към Родопите. Посетете също Асеновата крепост или потърсете спокойствие в Бачковския манастир.

В описанието на Пловдив се отбелязва още и френският поет Алфонс де Ламарнин е посетил Пловдив през 1833 година, докато е обикалял с легендарния влак Ориент експрес. Местните хора са били очаровани от височайшия литературен гост и са му посветили плоча на къщата, в която е спал.

В описаните са отбелязани и ресторантите в града, като не е пропуснато да се посочи, че от менюто не трябва да се пропуска ракия с шопска салата.

В класацията на Lonely Planet се нареждат още аржентинският град Ел Шалтен, италианският Милано, швейцарският град Цермат, както и столицата на Малта – Валета. Първо място пък заема столицата на САЩ – Вашингтон.

ADSpot

Лимон
Единствената дата, на която в пустинята Сахара е валяло сняг е 18 Февруари 1979г.