Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Паметник на ген. Иван Колев ще бъде изработен в Добрич

07 Декември 2009 | Култура

Генерал Иван Колев пред конната дивизия
Български скулптори ще бъдат поканени да изработят паметник на Ген. Иван Колев в Добрич. Това съобщи кметът на града Детелина Николова.

Засега имената на творците не са назовани. Те ще получат покани от общината за участие в конкурс за изграждането на мемориала. По закон, за да се проведе процедурата по избор на идейно предложение за паметник, са необходими поне три проекта. Неотдавна приключи конкурсът в Добрич за проекти на художници и творчески колективи за паметник на героя на Добричката епопея. От представените осем проекта за монумент, победител не бе избран.

Утре ще заседава Управителният съвет на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев. Тогава членовете на сдружението ще решат дали да обявят процедура на директно договаряне с даден творец. Кметът на Добрич Детелина Николова, която е зам.-председател на сдружението, начело, на което е академик Георги Марков, ще представи резултатите от проведените миналата седмица в Министерство на културата разговори.

Иван Колев е български офицер, генерал-лейтенант, известен в нашата история като бащата на българската конница. Името на ген. Колев е свързано с Добруджа от времето на Първата световна война, когато той е командвал първа Кавалерийска дивизия. В негова чест в Добрич е поставена паметна плоча. През 2007 г. е създаден граждански комитет за изграждане на паметник.

ADSpot

Лимон
Солтът в океаните е достатъчна да покрие всички континенти.