Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Палеонтологическа експедиция ще се проведе в местността Азмака

23 Юни 2011 | Култура

Разкопки край град Опака
Четвърта палеонтологическа експедиция ще се проведе това лято в местността Азмака край Чирпан, където е открит зъб от най-стария хуманоид в света. От години изследователят д-р Николай Спасов от БАН доказва теорията си, че именно там, а не в Африка се е родил прачовекът.

Зъбът е открил бившият кмет на Чирпан и любител палеонтолог Петър Попдимитров. По-късно на експоната в частния му музей се натъква старши научния сътрудник от д-р Николай Спасов. Със серия разкопки, при които са открити останки от животни, чиито потомци днес живеят в Африка, той и сътрудниците му успяват да докажат, че първият човек се е появил край Чирпан. Тезата му потвърждава и откритият наскоро прародител на африканския слон - мастодонта, който е изчезнал преди 2-3 млн. години.

„Открихме череп на мастодонта ананкус между най-старите на Европа от времето на първото им проникване. Той беше изключително важен, не само защото е на практика единственият по-съхранен череп на континента от този изчезнал вид, а защото той дава възможност за датиране на находките. Дава ни една по-точна ориентация във времето", обясни палеонтологът.

В района, където някога е текла буйна река, са намерени и останки от антилопи, съблезъби тигри, жирафи и хиени.

Заради орязания бюджет на Академията на науките и липсата на подкрепа от страна на фонд Научни изследвания тази година експедицията ще продължи едва няколко дни. Догодина обаче д-р Николай Спасов смята да финансира разкопките със средства от международните фондации, които имат интерес към палеонтологическите открития.


ADSpot

Лимон
Патешкото квакане няма ехо.