Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Откриха сграда за спортни и културни дейности в село Зидарово

27 Ноември 2009 | Туризъм

Кукерски маски от с. Зидарово, Бургаско
Сграда за спортни и културни дейности бе открита днес в с. Зидарово. На откриването присъства кметът на Созопол Панайот Рейзи, който заяви, че ще продължат строежа и откриването на нови сгради и съоръжения на територията на с. Зидарово.

В новата сграда има зала за спортни дейности, помещение за читалище и зала, оборудвана за общоселски събрания. На събитието присъстваха и видни състезатели по борба, сред които световните шампиони Руси Петров и Стойчо Петков. Стойността на проекта заедно със социалния патронаж, който е във същата сграда, възлиза на около 1 млн. лв. Предстои откриване на водоема и новата детска градина в с. Черноморец, както и на читалище в с.Росен. Вероятно ще бъде поискано удължаване на срока за реализиране на проекта за укрепване на свлачището между созополските села Вършило и Зидарово, каза кметът Панайот Рейзи. Причина за искания по–дълъг срок е фактът, че са се забавили процедурите за избор на изпълнител. Като причина Рейзи посочи и факта, че предстои зима, а тогава условията за работа са по-трудни. Рейзи припомни, че преди два дни е била направена първа копка на обекта. Проектът е на стойност близо 1 милион лева и се реализира по ОП „Регионално развитие”.

Бюджетът на Община Созопол за 2010 г. ще бъде намален с около 10-15% в сравнение с тазгодишния. Окончателната рамка на бюджета все още не е завършена, но според кметът предстои неговото финализиране в най-кратък срок. „В момента най-важна е капиталовата програма на общината, за да наблегнем на това, от което жителите на Община Созопол най-много се нуждаят”. По думите му намалянето на общинския бюджет на Созопол няма да бъде от съкращаване на разходи, а от намаляване на заложените годишни приходи от такси при продажба на недвижимо имущество. Като причина за това решение, кметът Рейзи посочи, че през 2009 г. в бюджета на Община Созопол са били заложени приходи от около 4 млн. лв. от такси за продажба на недвижимо имущество. От баланса на края на годината обаче става видно, че по-малко от 3 млн. лв. са постъпили в общинската каса при почти 100% събираемост на таксите. Друго перо, което ще бъде предвидено с по-ниска стойност в бъдещия бюджет на Община Созопол, е от продажбата на дълготрайни материални активи на общината, а именно земята. „Ние заложихме през тази година да съберем от това перо над 6 млн. лв., а направихме само 2 млн.” каза кметът Панайот Рейзи. Той припомни, че всяка година Община Созопол е една от първите, които гласуват бюджета си и се надява и тази година да не закъсняват.

ADSpot

Лимон
Папуа Нова Гвинея е страната с най-голямо съотнощение между палми и жители - 50:1.