Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Откриха паметна плоча на кан Крум в центъра на София

03 Ноември 2010 | Култура

Откриването на паметника на Цар Освободител, София, 30 август 1907г.
снимка: www.lostbulgaria.com
Днес кметът на София Йорданка Фандъкова откри паметната плоча-релеф “1200 г. от превземането на Сердика от кан Крум - София 1200г. в Българската държава”.

На събитието присъстваха заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, министърът без портфейл Божидар Димитров, Борис Чилев, директор на ОП „Стара София”.

Решението за поставяне на паметната плоча е взето на 21 май 2000 г. на заседание на Столичния общински съвет.

Паметната плоча-релеф на кан Крум е поставена в подлез на бул. “Княз Ал. Дондуков”, между сградите на Президентството и Министерски съвет, където е разкрита археология от „Източната порта на Сердика”.

Столична община продължава дейностите по разкриване на културно-историческото наследство в центъра на София, посочи кметът Фандъкова. В момента се работи по разкриване на археологическите паметници на Ларгото и бул.”Кн.Мария Луиза”

Столична община възложи и осигури почистването и възстановяването на 14 бюст-паметници в Борисовата градина на Алеята на бележитите българи. Предстои и патинирането на всички 41 бюст-паметници в Борисовата градина. Направено е и почистването на три паметници, посветени на загиналите в Отечествената война – в градинката на ул.”Опълченска” и ул.”Цар Симеон”, в градинка „Такев” на ул.”Солунска” и в парка „Заимов”.

През тази година са почистени два антични мавзолея – в Южен парк и в кв.”Хаджи Димитър”. Направен е и електронен сайт –www.ulpiaserdica.com – за популяризиране на културно-историческото наследство.


ADSpot

Лимон
Най-много пъти Евровизия е печелена от Ирландия-7.