Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Откриха древна църква в Созопол

28 Ноември 2011 | Култура

Залив Врамос в близост до град Созопол
Само три дни след като бе открит източният вход на крепостта Созопол, археолозите се натъкнаха на древна църква.

Северната стена и абсидата на православен храм от периода 12-14 век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения, съобщава БНТ.

Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината и около 70 см, предполагаемата височина около 3-4 м. С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата Св. Св. Кирил и Методий, която през това лято съхраняваше мощите на Св. Йоан Кръстител.

Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.

„Созопол винаги поднася изненади и тази църква, която сега се открива, пред крепостните стени... Разкопките в Созопол всъщност, научни и археологически разкопки са започнати не български, не някакви други археолози, а френски археолози, и то от Лувъра. Лувъра е започнал разкопки тук през 1904 година, археолога е Жорж Сьор", каза Божидар Димитров.

ADSpot

Лимон
2.9 милиона долара струва най-скъпата фотография на света - "Езерце на лунна светлина" на Едуард Стайкен, от 1904 година.