Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Отчитаме 30% спад на руските туристи

24 2015 | Туризъм

на море, на плаж...
Сериозният спад на руски туристи отново се потвърждава. От началото на тази година броят на руснаците, посетили страната ни, намалява сериозно. Това става ясно от данните на Министерството на външните работи (МВнР). Както се опасяваха от туристическия бранш още преди началото на активния летен сезон, намалението на броя на гостите от Русия спрямо 2014 г. вече надхвърля 30%.

От началото на тази година до момента България е била посетена от 200 хил. руснаци. Вчера Консулската служба на Посолството на Република България в Москва е издала 200-хилядната виза на руски гражданин. Тя е получена от студента Павел Фелдман от град Ижевск, който ще посети страната ни с цел туризъм, съобщават от МВнР.

Данните обаче показват, че опасенията на туристическия сектор за сериозен спад се сбъдват. По това време миналата година издадените визи на руски граждани са били точно със 100 хил. повече. Точно на 18 август 2014 г. Посолството на България в Москва е издало 300-хилядния такъв документ на руснак.

Все още не е ясно какво ще се случи до края на годината и дали спадът на руските туристи у нас няма да продължи. Ако се погледнат данните за 2014 г. обаче тенденцията е налице. Тогава страната ни е била посетена общо от 800 хил. души от Русия. Летният сезон у нас още не е приключил, а и издадените до момента 200 хил. визи не означават, че България е посетена от толкова руски граждани. Те със сигурност са повече, тъй като някои от тях притежават по-дългосрочни визи, а има и такива, които са ги получили още през миналата година, въпреки че са планирали пътуване за 2015 г. Дори и при това положение обаче вече е ясно, че за следващите 4 месеца до края на т.г. и отминаващ летен сезон едва ли страната ни ще успее да компенсира намалението на руските туристи до момента.

ADSpot

Лимон
Птичите изпражнения, наричани гуано, са основния износ на Науру, малка островна държава в южната част на Тихия океан.