Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Отбелязваме 126 години от Съединението на България

06 2011 | Култура

Българското знаме
На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е официален празник в календара.

Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I. Според историците Съединението определя съдбата на България за векове напред.

С тържествен молебен в катедралния храм „Успение Богородично" пловдивският митрополит Николай ще даде начало на празничната програма в Пловдив по случай годишнината. Началото е от 9.30 ч.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в тържествата в Пловдив и град Съединение, посветени на 126 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това съобщи пресцентърът на парламента. Президентът Георги Първанов също ще присъства на честванията в Пловдив.

Вчера в град Съединение Цачева прие почетния караул на Българската армия и се срещна с ръководството на общината. Тя присъства и на церемонията по откриването на паметник на учителката Недялка Шилева, която ушива революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението. Цецка Цачева присъства и на
панихидата в църквата „Св. Атанасий", посветена на голямоконарци, участници в Съединението. След това беше изнесено знамето на голямоконарската чета, а на площада в града бяха възпроизведени моменти от историческия акт.

В София също ще бъде отбелязана тържествено годишнината от Съединението.

От 11,00 часа пред Паметника на незнайния войн от Общонародно сдружение „Мати Болгария" ще проведат шествие, което ще премине от ул. „Оборище", по бул. „Васил Левски" до мавзолея на Княз Александър І Батенберг и ще завърши в Борисовата градина. Шествието ще продължи 2 часа, като движението на автомобили ще се спира и възстановява поетапно.

От 11,30 ч. пред мавзолея костница на княз Александър I Батенберг на бул. „Васил Левски" общината организира честване, посветено на 126-ата
годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В проявата ще се включат сдружение „Мати Болгария" и други
патриотични граждански формации. Ще участват и певчески състави, сред които мъжкият хор „Света София" и хор „Гусла".

ADSpot

Лимон
Носът и ушите растат през целия живот.