Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Около 15 млн. лв. са необходими за инвестиции в курорта Попови ливади

25 Ноември 2009 | Туризъм

вр. Ореляк и Попови ливади в Среден Пирин
снимка: Expat
Местността Попови ливади е обявена през 1967 г. със заповед на министъра на народното здраве за планински климатичен курорт от местно значение. Това съобщи зам.-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев.

В последните няколко години курортната местност се развива бързо, а строителството се разраства с големи темпове. Данните показват, че там са построени над 200 жилищни постройки, заведения, хотели и магазини, а тенденцията е това да се задълбочи, заради нарастващия интерес към курорта.

Според данните, с които разполагат в администрацията, голяма част от собствениците на сгради в Попови ливади ги обитават през по-голямата част от годината, а не малко живеят там целогодишно. Заради всички тези неща от общинската администрация има одобрен и влязъл в сила строителен и регулационен устройствен план на територията с наличие на землищни и строителни граници. Освен това има и набелязани стратегически цели за развитието на курорта, които са залегнали в Плана за развитие на общината за периода 2007 – 2013 г. Сред тях са: решаване на проблемите с водоснабдяването, канализацията и електрификацията на курорта; обхващане и пречистване на отпадните води от бита и промишлеността, както и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Изготвени са работни проекти, които касаят реконструкциите на вътрешната водопроводна мрежа, реконструкцията на водохващанията в местността Мурата и Туховишка река, изграждане на нов допълнителен външен водопровод до курортния комплекс, реконструкция на канализационни мрежи, изграждане на електроразпределителни мрежи, изграждане на улична мрежа и други.

Според изчисленията на общинската администрация, общата стойност на всички тези проекти ще надхвърли 15 милиона лв. Тази сума е непосилна за община Гоце Делчев, тъй като приблизително такъв е размерът на годишния бюджет. “Превръщането в населено място не означава, че ще бъде заличено наименованието курортен комплекс, което е дадено преди 40 години от министерството на народното здраве”, категоричен бе зам.-кметът на общината Валери Сарандев.

ADSpot

Лимон
Walt Disney, създателя на Мики Маус, се страхувал от мишки.