Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Нумизматично ни богатство е сред най-големите в света

20 Юни 2011 | Култура

Гърне с монети
Българското нумизматично богатство е сред най-големите в света, след тези на Италия, Гърция, Сирия, Турция. Не мога да правя градация, но може би – трето, четвърто място по многобройност, по разнообразие и по рядкост.

Това каза доц. д-р Константин Дочев, ръководител на филиал Национален исторически институт с музей – Велико Търново, предаде Фокус.

„Кампаниите на македонските владетели, след това – на римските императори и византийските императори, както и огромните войскови съединения и отряди, са били разположени в днешните български земи. Така че – плащането на офицерите, генералите и войниците е ставало в нашите земи.

Както е естествено в граничните райони – във Франция, която първоначално е била гранична област, в Германия, Австрия, Унгария, България първоначално е била в една далечна провинция, после става вътрешна за Римската империя. Това е така до към 681 година, но ние и през Първото, и през Второто българско царство продължаваме да използваме византийските златни, сребърни и медни монети. Едва от ХІІІ в. имаме собствено монетосечене.

В пратката от Канада са намерени и средновековни български монети, които още веднъж потвърждават произхода на предметите – от българските земи”, каза доц. Константин Дочев.


ADSpot

Лимон
Филмът "Карибски пирати" е вдъхновен от атракция в увеселителния парк "Уолт Дисни", носеща същото име.