Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Нощ на музеите ще се проведе отново в Пловдив

02 2011 | Култура

Старият град в Пловдив
През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват. Тук се издигат крепостни съоръжения от всички епохи.
За седми пореден път Пловдив ще изживее своята Нощ на музеите и галериите.

На 17 септември пловдивчани и гостите на града ще имат удоволствието да посетят повече от 50 събития - изложби, концерти, пърформанси, лекции и др., да се срещнат с изкуството на български и чуждестранни автори създадено специално за тях.

И тази година началото ще бъде дадено с програмата за деца в Малката нощ (17,00–20,00), а събитията започващи в 19,00 часа ще завърши в 1:00 часа след полунощ.

Ето и някои от акцентите на събитието

За пръв път тази година в Нощта на музеите и галериите ще участва и Регионалния археологически музей. Той предлага освен съвсем нова постоянна експозиция, също така и изложбата „Християнска Археология”. Това е изложба на редки и ценни издания от книжния фонд на музея. Специално за Нощта в Археологическия музей ще има лекция на тема „Какъв Иисус откриваме под пластовете на времето?”

Регионален етнографски музей – Пловдив се открива изложбата „Магия за любов” с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. В духа на музея е и изложбата „Карловските майстори–ножари и медникари от фамилия Неделеви“.

Същата вечер в Етнографския музей се открива и изложбата на карикатуриста Цочо Пеев.

Регионален Исторически Музей – Пловдив, за нощните посетителите ще бъде отворена постоянната експозиция „Българско Възраждане” а в Центъра за съвременна история ще се открие фотографската изложба „25 години по-късно” на група „Казанлък‘85“.

За Музеят на Авиацията в с. Крумово програмата за нощта на Музеите и галериите започва още в 10:00 часа. Там само на 14 мин. с влак от Пловдив, ще има демонстративни полети с радио управляеми модели. Регионалния Природонаучен Музей ще прожектира филма „Българските видове земноводни, влечуги, безгръбначни”.

Галерия Сариев и този път е обърната към съвременното изкуство. Там ще се открие изложбата „Беден, но секси“ курирана от екипът на галерията специално за Нощта. В нея галерията кани Лубри (София), Лазар Лютаков (Виена), Рада Букова (Париж), Викенти Комитски (София), Антон Стоянов (Берлин), Воин де Воин (Берлин), които живеят в различни европейски градове и работят в разнообразни творчески области.

Паралелно в artnewscafe ще бъде представено берлинското списание Basso.

Съвременно изкуство и нови медии ще покаже и Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна. Там гост кураторът Вяра Млечевска ще представи изложбата „Краят и Отвъд“ с участието на международни утвърдени автори от Франция, Германия, Чехия, Полша, България и др.


ADSpot

Лимон
Слюнката на човек може да достигне скорост до 170км/ч.