Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Най-евтина излиза почивката в България и Турция

21 Май 2015 | Туризъм

на море, на плаж...
Почивките в България и Турция ще са най-изгодни през това лято. Туристически пакети на ниски цени още могат да се намерят на ниски цени въпреки оставащите по-малко от десет дни преди официалното откриване на летния сезон, пише Econ.bg, позовавйки се на информация на Express.de.

По думите на Зебастиан Каатц, цитиран от изданието, тази година ще е изключително трудно България и Турция да бъдат изместени от челните позиции що се изнася до изгодни почивки.

Той посочи, че 4-звезден хотел в двете южни държави може да бъде нает за период до десет дни за по-малко от 250 евро.

Директорът на Института за анализи и туризма Румен Драганов посочва пед Фокус, че морските ни курорти търсят поне 100 000 служители. В момента подборът на персонал за хотелите и ресторантите върви с пълна сила. Очаква се кадрите да се окомплектоват до края на месеца.

Той посочи, че за една свободна позиция за камериерки и сервитьори се подават поне по 20 молби за кандидатстване.

Проучване наскоро обаче показало, че кадрите у нас са демотивирани и основната причина за това е фактът, че договорите, които сключват, са временни.

Възнагражденията са 600-650 лв. средно за камериерки и сервитьори, 1500 лв. за готвачи, като за главните говачи може да стигнат от 3 до 6-7 хил. лв., 900-1200 лв. пък са заплатите за аниматори. Около 400 лв. взимат на месец пиколо, но свободни места почти няма, тъй като момчетата изкарват много повече от бакшиши.

Въпреки че Северното Черноморие вече посрещна първите туристи, хотелиери и ресторантьори продължават да набират сезонни работници.

Свободните места, обявени в бюрата по труда във Варна и Добрич, надхвърлят 3400, информира "Преса".

Най-голям е недостигът на квалифицирани готвачи, аниматори и спасители, коментира шефът на регионалната дирекция на Агенцията по заетостта във Варна Пламен Начков. Най-опитните са си намерили работа в чужбина.

Част от свободните позиции ще бъдат заети от безработни, които са се обучавали по различни програми на Агенцията по заетостта. Във Варненска област за придобиване на квалификация в туризма до април са обучени 550 души. В Добрич курсове за камериерки, бармани, сервитьори са завършили 240 души.

Минимум 10 000 работни места ще бъдат разкрити в Слънчев бряг това лято, съобщи Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в курорта.

Търсят се всякакви служители - камериерки, сервитьори, пикола, администратори, рецепционисти, хостеси, управители и пр. Изискванията са владеене на руски и минимум един западен език.

ADSpot

Лимон
Фамилията на единствения член на ZZ Top без брада е Биърд (от англ.-брада).