Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Нарастват престъпленията с културни ценности у нас

23 Ноември 2009 | Култура

Колекция от антични монети
Почти 20% от всички дела за престъпления срещу културното наследство са за трафик на културни ценности, като приблизително 500 са престъпленията, които се разследват тази година.

Това каза Магдалена Лазарова, прокурор от Апелативна прокуратура-София. Този брой на престъпленията нараства средно с пет до десет процента годишно, така че може да се говори за тенденция, като тук влизат кражбите, необявяването на предмет, когато той е намерен, иманярството, вещното укривателство.

Миналата седмица бе представен българоиталиански проект за противодействие на такива престъпления. Целта на проекта е укрепване на администрацията на прокуратурата и повишаване на квалификацията на прокурорите, работещи по този тип престъпления, обясни прокурор Лазарова, която взе участие в проекта. Идеята е той да бъде продължен като двустранно сътрудничество, което ще позволи продължаване на техническата помощ от страна на италианските експерти за осъвременяване на законодателството у нас и за създаване на система за национална база данни по престъпленията в тази област.

Една от препоръките по проекта е у нас да бъде създаден национален регистър за предметите на изкуството и културното наследство.

ADSpot

Лимон
Годишно повече хора са убити от магарета, отколкото загиват при самолетни катастрофи.