Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Над 60 музеи и галерии се включват в инициативата Нощ на музеите

14 Май 2011 | Култура

Националния исторически музей в София (НИМ)
В НИМ се съхранява една от най-ценните български находки - Панагюрското златно съкровище
снимка: www.nextbgtrip.com
В Нощта на музеите и галериите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си за посетители ще отварят над 60 музеи и галерии в цялата страна.

Министерството на външните работи ще се включи за пета поредна година, като от 17.30 ч. министър Николай Младенов ще открие експозицията "Хартиено арт биенале", информира БТА. Серията от прояви продължава с откриването от 19.00 ч. на изложба на младия скулптор Огнян Читаков в галерия "Мисията" на Държавния културен институт. По-късно, в 21.00 ч., ще бъде представен аудиовизуалния проект на швейцареца Антони Бануарт "Tempography".

Галерия "Средец" на Министерството на културата ще се включи в инициативата с изложба живопис на художника Свилен Блажев.

Тази вечерта столичната улица "Гурко" ще се превърне в "хартиена улица". От 18.00 ч. дворът на Софийската градска галерия ще бъде домакин на карнавала "Хартиена улица", който ще преобрази ул. "Гурко" в участъка между галерията и Телефонната палата и ще включва творчески работилници, отворени за всички желаещи. Актьори с кокили ще приканват хората да участват в инициативата. В галерията са разположение изложбите "АБС. Белгийско съвременно изкуство" и "В хармония с природата".

В София могат да бъдат разгледани постоянните експозиции на Националния исторически музей и на Националния военноисторически музей, експозицията "Тракия и древният свят - колекция Васил Божков" в НИМ, гостуващите в НХГ изложби "Да уловиш мига" - съвременна японска фотография, "Тръни и рози", както и експозицията на Етнографския музей - "Кръговратът на живота".

От 19.00 ч. пред сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложбата "Хартиен арт фест 2011" с участието на Софийския духов оркестър. В галерията могат да бъдат разгледани още изложба с рисунки на деца от дневен център "Благовещение", африканско и японско изкуство.

В Националния археологически институт с музей при БАН е предвидено гостуване на френска културна делегация.

Нощта на музеите през тази година е в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело.
ADSpot

Лимон
В Мичиган са най-либералните закони за притежаване на оръжие. Такова може да има всеки жител на щата, навършил 12 години.