Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Над 30 помещения са реставрирани в комплексът "Ахридос" край Перперикон

29 Октомври 2009 | Туризъм

Перперикон
Комплекс „Ахридос” е много интересен археологически обект, който ще привлича много туристи в бъдеще. Това каза реставраторът на археологическия комплекс край Перперикон архитект Константин Пеев. Той посочи, че древният областен център е четвъртият паметник на културата, който той е екипът му реставрират след „Арена ди Сердика”, "Татул", „ЮНикополис ад Нестум” в Гърмен и четири паметника на територията на град Кюстендил – Хисърлъка, Термите, средновековната кула и манастира Калуша. Архитект Пеев отчете, че постигнатите резултати край Кърджали са много добри, имайки предвид, че почти всичко е било попиляно от иманярите.

„Възстановихме всичко в автентичен вид, като работата продължи четири месеца, каза още архитектът. Той добави, че автентичните керамични плочи, които са поставени по пода на комплекса, са събирани парче по парче от работниците, за да пресъздадат първоначалния вид на „Ахридос”. Архитект Пеев добави, че по проекта предстои да се направи ефектно осветление, но за съжаление все още в района няма прокарано електричество, с което то да се захрани. Ще се прокара и път, както и ще се изгради паркинг за автобуси и леки автомобили, но това също е проблем заради сложния релеф.

„Обектът е много интересен и ще привлича много туристи, ще се монтират и информационни табели с историята на комплекса, както и снимки на находките от него", добави още специалистът. Той добави, че реставрацията не е натрапчива, като в същото време е сходна със средновековната техника на изграждане на зидовете и тяхната фугировка. Няма материал, който да не е оригинален, като всичко е намерено на място при проучването освен разтворът за фугиране. Запазени са и някои останки от църквата, които са уникални. Реставрирани в автентичния си вид са над 30 помещения. „Работата продължи четири месеца при тежки условия, тъй като на обекта няма нито ток, нито вода, нито нормален път. Освен специалистите са работили и 25 души от съседните населени места, като са извършени и изкопни дейности по разкриване на стените. При реставрацията са намерени и находки, които вече са консервирани. „Обектът ще бъде една от големите атракции за посещаващите Перперикон, категоричен бе арх. Константин Пеев.

Перперикон
ADSpot

Лимон
45% от американците не знаят, че Слънцето е звезда.