Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Над 10 % спад в туризма прогнозират от бранша

16 2014 | Туризъм

Черно море
Над 10 % спад в туризма за тази година прогнозират от Асоциацията на българските туроператори и турагенти, цитирани от Дарик. По мнение на експертите това се дължи основно на слабия летен сезон и на липсата на действия от страна на държавата по отношение на рекламна кампания. Само от Холандия има 30% по-малко туристи през това лято, а от Германия спадът е с 5 на сто.

По данни на икономическия министър Щонов за първите седем месеца на годината има 6,7% ръст на чуждестранните туристи, а приходите са нараснали с малко над 4%. Според Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти обаче тази информация е неточна. От бранша предполагат, че министърът използва официална информация от Националния статистически институт (НСИ). Те обаче твърдят, че тази информация е крайно неточна и е натоварена с огромна грешка.

Официалната статистика за приходите в туризма се води от количеството обменена валута, обясни Калин Драганов от асоциацията. Той смята, че това напълно изкривява информацията.

По думите на Драганов истината е, че спадът от холандския пазар е 30 %. Той подчерта, че има съвсем точна информация за този пазар, тъй като холандците водят точна бройка кого къде изпращат. При немския пазар спадът е 5 %. Калин Драганов уточни, че никой не може да каже колко е спадът на руския пазар, но като трябва да се има предвид, че голяма част от туристите са дошли без да платят, защото седем фирми вече са фалирали. „Въобще не е толкова оптимистично настроението", каза той.

Драганов коментира и още един сериозен проблем по Българското Черноморие, а именно увеличената престъпност на Слънчев бряг. Значителен ръст бележат ограбванията, побоите над туристи. По неговото мнение те са се увеличили двойно и тройно. В асоциацията дори са получили писмо от холандския им партньор, че ако това не се промени, ще спрат програмата.

Според Асоциацията на българските туроператори и турагенти е необходимо отделно Министерство на туризма, за да може да се осигури предвидимост и сигурност на бизнеса.

ADSpot

Лимон
Последното място на Земята, където се празнува Нова година са островите Самоа в Тихия океан.