Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Над 1000 паметника на културното наследство има в област Смолян

19 Април 2011 | Култура

Дъжд от Родопски чанове
Експозицията се намира в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – гр.Смолян
снимка: Петя Пехливанова
На територията на Смолянска област има регистрирани над 1000 паметника на културното наследство. Това каза пред радио Фокус Таня Марева - директор на Регионален исторически музей “Стою Шишков” в Смолян в Международния ден на недвижимите паметници на културата, който се чества днес.

Около 570 са паметниците само на територията на Смолянска община, като 12 от тях са от национално значение – емблематичните Агушев конак, Пангалова къща, Алибеев конак, Згуровския конак и други. Законът за реституция на това наследство даде възможност на собствениците да възстановят своите права, които те имат като наследници на фамилиите, изградили въпросните паметници, обясни Марева. “Голяма част от паметниците на недвижимото културно наследство на територията на нашата област са реституирани, но доколкото можем поддържаме останалите, които са под грижата на държавата в такова състояние, че да не може да им се нанасят големи поражения и да бъдат съхранени за идните поколения, защото в крайна сметка това е голямата ни цел”, отбеляза Марева. С

молян спечели проект по българо-гръцката програма ИНТЕРРЕГ 4 за консеврация и реставрация на Алибеев конак – един от забележителните образци на родопската архитектура от 17-19 век. По думите на директорът на музея, в отлично състояние е Хаджичоневата къща в квартал Устово, а сега предстоят ремонтни дейности на един от паметниците, който се стопанисва от Регионален исторически музей, така известната Гьорджева къща, която в последствие е музей „Ласло Наги”.

ADSpot

Лимон
Филмът "Карибски пирати" е вдъхновен от атракция в увеселителния парк "Уолт Дисни", носеща същото име.