Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Националната библиотека вече разполага с дигитален архив

02 Ноември 2010 | Култура

Книга
В Деня на народните будители Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" предостави на интернет сайта си свободен достъп до огромна база данни от своите архиви. Създаването на дигитална библиотека е част от европейски проект и се реализира със съдействието на Министерство на културата. От сега нататък всеки, който има желание, може да разгледа немалка част от ресурсите на библиотеката от компютъра си вкъщи. Целта е да се съхрани и популяризира културно-историческото наследство на България като се направи достъпно за всички.

„Библиотеките се променят. Те са под натиска на нов вид интерес към текста, нов вид съдържание, с навлизането на интернет и възможността да се ползват текстове оттам. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и допълни:

„Всъщност проектът, който коментираме днес, е една от промените - дигитализация на съдържанието. В библиотеките от цял свят посещаемостта намалява, затова се организират допълнителни мероприятия, за да се привлекат повече читатели. Това е един бавен преход на библиотеката от книгохранилище към едно културно средище. Разбира се, всеки може да чете книги в електронен формат, но аз лично никога не бих се отказал от прекия контакт с хартията," завърши Дончев.

До момента са дигитализирани над 1200 гигабайта информация в 110 хиляди файла. Това включва ръкописи, старопечатни книги, непубликувани документи, снимки, картографски издания и вестници и списания.
ADSpot

Лимон
Малко над 4 милиона души в света празнуват рожден ден през две години, тъй като са родени на 29 февруари.