Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Морско шествие по случай Никулден в Бургас

01 Декември 2009 | Събития

Рибарски лодки на пристанището във Свети Влас
50-60 лодки ще изминат разстоянието от рибарското селище „Ченгенето” до Моста като празнично шествие по повод празника на Бургас Никулден - 6 декември. Това каза Стоян Боев - Сербеза, председател на рибарското сдружение „Морски сговор”.

„Ще помолим Негово Преосвещенство Йоаникий да минем покрай Моста и да ни богослови със свещената вода”, каза още той. По неговите думи обаче е възможно тогава да има много силен северо-източен вятър, които е непосилен малките рибарски лодки. „Ако има силно вълнение, няма да позволя това пътуване”, категоричен е Сербеза.

Той припомни, че Бургас е създаден първо от рибари и след това и от докери. Рибарите от „Ченгенето” празнуват Никулден по старому на 19 зекември.

„Приготвяме предварително рибата, която ще се поднесе на трапезата. За рибената чорба е важно да се подготвят 9-10 вида риби, тя се прави по наш традиционен начин”, разказа Стоев. Именно по тази рецепта ще бъде и рибената чорба, която ще се раздава безплатно на Никулден.

„ Имаме си параклис, където се освещава тази чорба. На празника излизаме с лодките в морето, ако е хубаво времето. Всички се събираме в нашия клуб „Морски сговор” и така празнуваме. Идват и гости".

ADSpot

Лимон
За да изразят скръбта към умрелите си котки, древните египтяни си бръснели веждите.