Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Много джаз във Варна от 30 юли до 1 август

30 Юли 2010 | Събития

Ах, този джаззз
От 30 юли до 1 август Археологическия музей на Варна става територия на джаза. ХІХ издание на международния джаз фестивал Варненско лято 2010 ще срещне почитателите на свободния звук с музиканти от Франция, Естония, Австрия, САЩ, Дания, Швеция, Бразилия и България.

Фестивала ще открият тромбонистът Георги Корназов и неговият квартет – Емануел Коджа от Франция - китара, Росен Захариев - тромпет и Стоян Янкулов - ударни.

Създателят на фестивала, саксофонистът и композитор Анатолий Вапиров, е поканил тази година формации от три нови за форума страни. За пръв път на сцената в морския град ще се качат представители на Естония, Дания и Бразилия.

От Естония идват с типичен северен звук саксофонистът Вили Веске с неговото „NordicSounds” трио, в което влизат още Тиит Калусте – китара и

Тааво Ремел – контрабас. Те ще излязат пред варненската публика в края на първата вечер.

Датското участие е в датско-шведския „European” квартет на Йенс Винтер, а Дино Рангел трио е бразилският проект. „Това са музиканти, които не се ограничават в рамките на един стил и които ще добавят нови акценти към разнообразието във фестивала” – казва Вапиров.

Във Варна ще бъде и Андрей Прозоров – саксофон, в дуо с Вадим Неселовски – пиано. И двамата са родени в Одеса и от дълги години пътищата им се пресичат с Анатолий Вапиров. Сега идват от Австрия и САЩ.

Последният концерт ще бъде на Percussion Impact Project на барабанистите Христо Йоцов и Стоян Янкулов, в който трябваше да участва и починалият преди броени дни джаз пианист Румен Тосков. Неговото място в проекта ще заеме Георги Кукошаров.

Джаз форумът се организира от Община Варна и се провежда с подкрепата на „Societe Generale Експресбанк” и ТЕЦ Варна.

В съпътстващата си програма фестивалът отбелязва една година от смъртта на художника и барабанист Едмонд Демирджиян. Димитър Трайчев – автор на визуалната концепция на феста от самото му създаване, е почел Еди с включването на фрагменти от негови картини във визията и каталога на тазгодишното издание. В музея „Георги Велчев” може да се види изложба от творби на Демирджиян.

Новите джаз светци - „The new Saints” на Димитър Трайчев и Мария Зафиркова ще застанат пред своите зрители на 30 юли от 19 часа в Галерия 8. А мащабните постери на Христо Алексиев отново ще променят средата в английския двор на Аргеологичесикя музей.


ADSpot

Лимон
В Мичиган са най-либералните закони за притежаване на оръжие. Такова може да има всеки жител на щата, навършил 12 години.