Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Летен сезон 2014 - най-слабият в последните години

16 2014 | Туризъм

плаж...
Летният сезон е един от най-слабите в последните години. Причината за това са наводненията, фалити и военния конфликт, съобщава Нова телевизия. Макар че окончателни данни все още няма е сигурно, че това е най-трудният сезон за туристическият бранш от 2009 г., когато пазарите се сринаха заради икономическата криза.

Очакванията на бранша за лято 2014 напълно се промениха заради сложната политическа и метеорологична обстановка.

Стоян Маринов от Варненската туристическа камара прогнозира спад на нощувките от 3 до 5 %. Такъв се очаква и в приходите. По думите на експерта при най-добро стечение на обстоятелствата, ако септември приключи добре, могат да се достигнат равнищата на миналата година. Той подчерта, че това би се случило в най-добрия случай, защото отново сме свидетели на наводнения.

В началото на сезона браншът отчете ръст на туристи от 5-6 %. Ситуацията по родното Черноморие обаче се промени заради фалитите на четири руски туроператора и анулираните резервации заради дъждовете.

Туроператорът Росица Димитрова обясни, че са пострадали всички туроператори и целият бизнес. Като причина тя изтъкна, че отново се насажда недоверие към туристическия бранш. В страната има и доста нереализирани почивки, посочи още Димитрова.

Силен сезон отчитат само луксозните хотели на първа и втора линия. За всички останали единствено август е бил 100% пълен. А това е наложило драстично сваляне на цените.

Сега целият туристически бизнес очаква мирното споразумение между Русия и Украйна да успокои обстановката.

ADSpot

Лимон
В Лос Анджелис, Калифорния, мъжете имат право да бият жените си с ремък. Ширината му не трябва да е по-голяма от 12 см. В противен случай е нужно съгласието на жената.