Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Кюстендил се бори за Европейска столица на културата

02 2011 | Култура

Сградата на общината в гр.Кюстендил
В надпреварата за Европейска столица на културата за 2019 година ще се включи и Кюстендил, съобщи кметът на общината Петър Паунов, цитиран от Е-79.

„Това е едно бележито начало, което дължим на нашите предшественици, едно усилие, което да направим заедно с нашите съвременници, инвестиция, която дължим на нашите деца. Смятам, че хилядолетният град с фестивални традиции, градът на Иларион Ловчански и Емануил Попдимитров, на Владимир Димитров -Майстора и на Марин Големинов, трябва да заеме своето достойно място в днешното съвремие", изтъкна Петър Паунов.

Над 1000 са културните прояви, провеждащи се ежегодно в Кюстендил.

„Достойната кандидатура е точно на град Кюстендил. Проектът "Европейски столици на културата", който е на Европейската комисия, цели популяризирането на културните традиции на Европа, а най-доброто място е точно центърът на Югозападния регион и фестивалната столица - Кюстендил. Тръгваме по един дълъг път, започнал още преди хилядолетия, но той ще се увенчае с успех", допълни той
.
Организацията от страна на града-участник ще бъде поета от комитет, избран чрез пряко онлайн гласуване от жителите на Кюстендил. Кметът отправи молба към всички кюстендилци да дават предложения за членове на организационния комитет. Предложенията може да бъдат подавани на електронната поща на Община Кюстендил или на адреса на Общинска администрация.

Петър Паунов посочи, че вече са направени предварителни сондажи и има десетки кюстендилци, готови да подкрепят кандидатурата.

„От днес всички жители на Кюстендил имат възможност до 15 август да дадат предложения за членовете на Организационния комитет, който трябва официално да представим, за да започне работа по кандидатурата на нашия град", уточни кметът Петър Паунов.

Резултатите за европейска столица на културата през 2019 година ще бъдат обявени в края на 2014 година.

„За първи път България участва в конкурс от подобен мащаб и Кюстендил е един от най-достойните градове за вземането на този приз", каза Паунов.


ADSpot

Лимон
Първата бомба, пусната от съюзниците над Берлин през Втората световна война, е убила единствения слон в берлинската зоологическа градина.