Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Круизите са все по-предпочитани за почивка

20 2014 | Туризъм

Един от най-популярните начини за почивка - круизен туризъм
Въпреки че не се радваме на горещо лято, това по никакъв начин не ни попречи да стегнем куфарите и да се чувстваме отпускарски. Това твърдение потвърждава и туристическият поток към страната ни. Регистриран е бум на интереса съм българското Черноморие от страна на американци и австралийци и то не как да е, ами по вода.

Двойно повече лайнери акостират във Варна. Очакват се 24 000 туристи до края на сезона. 2014 г. ще бъде рекордна по отношение на пасажерските кораби. До първите дни на август акостиралите лайнери са 16, а до края на круизния сезон през октомври ще бъдат над 40. Над 11 500 пасажери са пристигнали досега във Варна.

"За сравнение, през миналата 2013 г. пътниците са били 2995", посочва шефът на порта доц. Божидар Чапаров. По думите му до края на октомври се очакват общо над 24 хиляди круизни туристи да посетят морската столица и нейните забележителности. Пристанище Варна се посещава средно от 20-22 пасажерски кораба годишно.

"2013 г. беше изключение заради "Арабската пролет". Но тази година имаме двоен ръст на пасажерски кораби. Очертава се изключително дълъг круизен сезон -от средата на април до края на октомври и с почти удвоени заявки за посещения на лайнери от февруари насам. Заради кризата в Украйна круизните компании пренасочиха маршрутите си в Черно море към българските пристанища", допълва Чапаров.

Порт Варна е впълна готовност да поеме новия поток от кораби и туристи. "Не само във връзка със събитията в Украйна, но и туристите, и компаниите, които оперират тези кораби, преоткриха дестинацията Варна и България. Така че можем да очакваме повторен интерес. Рекордът досега е бил през 2009 г., когато на Морска гара са акостирали 25 лайнера с близо 13 хиляди пасажери", отбелязва Чапаров.

Първият и извънреден кораб, който е пристигнал във Варна веднага след Цветница - "MSC Sinfonia" - откри круизния сезон на 14 април. Той е докарал 2065 пасажери. Той не е включвал първоначално българския порт в маршрута си, но заради напрегнатата ситуация в Украйна компанията е предпочела Варна за двата круиза в Черно море - през април и май.

"MSC Sinfonia" дойде отново на 8 май с над 2000 пътници. До края на сезона на 21 октомври най-много курсове до Варна ще направи бутиковият "Хармони Джи", който води над 50 пътници, но предимно богати американци. Той има седем рейса до морската столица.

"Variety Voyager", плаващ под малтийски флаг, до началото на август направи три круиза до Варна, като на борда му са предимно богаташи от Австралия. За първи път у нас се очаква да пристигне през септември "Celebrity Constellation" с над 2000 пътници. Кеят на Морска гара може да приеме кораби до 250 м, за това той ще спре на рейд и корабните тендъри ще извозят пътниците до брега.

"Аida Aura", по-известен като "Усмивката" заради нарисуваната картина на него, плаващ под италиански флаг, идва по график 5 пъти това лято и вози по 1400 пътници. Три посещения ще направи до края на сезона "Seabourn Odissey" под флага на Бахама с по 450 пасажери.

Очакват се през ранната есен две посещения на "Viking Sineus" - Украйна. Последната заявка до този момент е за 21 октомври на "Boudicca" с 900 пътници на борда. За следващата 2015 г. има вече 5 заявки за кораби, но към края на сезона ще проличат тенденциите, предаде в. "Стандарт". Най-точи данни могат да бъдат предоставени през февруари догодина, след като минат борсите.

ADSpot

Лимон
Всеки път, когато правите секс отделяте сперматозоиди достатъчни на брой, за да оплодите всяка една жена в Европа.