Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Комисията за военни паметници ще одобри готовия регистър на паметниците в Габровска област

11 Декември 2009 | Култура

Паметника на Митко Палаузов в Габрово
В Областната администрация ще се проведе редовно заседание на областната комисия "Военни паметници". В работата на комисията ще участват представители на отделите "Култура" в общините, директорите на историческите музеи на територията на областта и председателите на областните ръководства на военнопатриотичните съюзи, съобщиха от областната администрация.

Комисията ще обсъди и приеме областния регистър на военните паметници, който съдържа информация за 63 паметника в четирите общини. Зам.-председателят на Валери Станков информира, че освен снимки, регистрите съдържат информация за това кога е построен паметникът и от кого, имената на дарителите и създателите, как и кой го поддържа, кога населението почита паметта на загиналите и други инициативи.

Комисията ще се произнесе и по заявките на общините за средства за ремонт и поддържане на паметниците. Ще бъде обсъдено предложение до министъра на отбраната относно проекта за изграждане на Военен паметник на загиналите във войните в Габрово. Идеята е той да бъде построен в градинката между двете централни улици на Габрово, до театъра. Избран е и проектът на скулптора Петър Хаджиганев, който предвижда там да гори вечен огън.

ADSpot

Лимон
През средновековието французите смятали, че циганите, които тогава са се заселвали в Западна Европа, идват от Бохемия (днешна Чехия), оттам идва и терминът "бохем" за безгрижен и весел човек.