Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Изложба бележи 115 години от рождението на Христо Каварналиев

12 Ноември 2009 | Култура

Картината "Скали" на Христо Каварналиев от 1939г.
С изложба в Добрич отбелязват 115 години от рождението на Христо Каварналиев. В историята на българското изобразително изкуство от началото на миналия век името на Христо Каварналиев (1894-1951) стои сред имената на най-бележитите представители на маринистиката у нас.

През 1915 г., като студент във ІІ курс на Художественото индустриално училище в София, той открива първата си самостоятелна изложба с морска живопис. След войната през 1917 г. с препоръките на Негово Величество Фердинанд, който купува картини на Каварналиев от изложбата му в двореца, художникът участва в представителна изложба на българското изкуство в Берлин.

Получава признанието „певец на морската стихия” на 30 години, когато се открива поредната му самостоятелна изложба в София през 1924 г. Следват изложби в Тръпковата галерия в София, в Морската градина във Варна и тези изложби имат голям успех. Картините са откупени, част от тях за Двореца от цар Борис ІІІ, а друга от видни колекционери в страната и чужбина.

През 1926 г. Христо Каварналиев представя голяма самостоятелна графична изложба в прочутата в цял свят Третяковска галерия. Новаторски като експресионистичен стил и интересни по съдържание, графичните произведения предизвикват интерес и са изцяло откупени за колекцията на Третяковска галерия.

Изложбата, посветена на 115-годишнината от рождението на художника, ще бъде открита на 12 ноември в 17:30 часа в Художествената галерия. Картини с морска тематика са събрани от галериите в Балчик, Варна и Каварна. По думите на директора на галерията в Добрич Евелина Ханджиева, за съжаление художникът не е много известен на съвременните поколения, а както казват изкуствоведите, всяка една картина на Христо Каварналиев споделя една истина за морето.

ADSpot

Лимон
Александър Бел, изобретателят на телефона никога не е телефонирал на майка си и съпругата си, защото и двете са били глухи.