Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Изложба "Промяната - Габрово 1989 година до наши дни"

10 Ноември 2009 | Култура

Сградата на Регионалния исторически музей в Габрово
Изложба, наречена "Промяната - Габрово 1989 година до наши дни" oткриха днес в Регионалния исторически музей в Габрово. Тя е посветена на 20-годишнината от 10 ноември. "Изложбата показва една нежна революция, която се извършва в цяла България. Най- напред се сменя видът собственост, а държавата става многопартийна", каза Красимира Чолакова от музея. Експозицията се състои от три части, представящи различни аспекти от живота на града.

Първата е посветена на изборите и създаването на СДС в Габрово. За първи път се показва становище на местната структура за конституцията, която се приема през 1991 година от Великото Народно събрание.

Ще бъдат показани и снимки от първото освещаване на знамето на Габрово. Втората част е посветена на индустрията на Габрово- закритите предприятия и новите фирми, които се появяват след 10 ноември 1989 г. Експозицията ще покаже около 180 материала, снимки и спомени на участници в политическия живот и 10 веществени материали.

Сред тях е писалката, с която Христо Аврамов подписва Конституцията и негови снимки от Великото Народно събрание. В третата част на изложбата се засяга темата за досиетата. Изложбата включва снимков материал от всички отрасли на промишлеността и политическия живот на града.


ADSpot

Лимон
Първият познат на човечеството контрацептив са крокодилските изпражнения, използвани от египтяните 2000 години преди Христа.