Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Изключително богата на културни паметници и история е община Сапарева баня

22 Ноември 2009 | Култура

Сапарева баня - един от балнеоложките центрове в България
Минералната вода изригва от единствения на Балканите гейзер
Територията на община Сапарева баня е един изключително интересен район, не само в рамките на Кюстендилска област, но и за територията на цялата страна. Зам.-директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Венета Милушева каза, че в близост до топлите минерални извори е създаден поселищен живот още от най-дълбока древност.

„Само на километър от горещите минерални извори е проучено частично праисторическо селище в местността „Кременик”, което е от неолитната или новокаменна епоха VІ - ІV хилядолетие пр. Хр. В рамките на днешния съвременен град частично е проучен и античният град Германия, от който в момента може да се види източната порта на крепостната стена, а част от стената и прилежащи към нея територии са добре запазени и се съхраняват в едно от крилата на подземния етаж на една от почивните станции”, уточни Милушева. Сапарева баня в последните години нашумя много с планинските си обекти като курортно селище „Паничище”, като изходен пункт за Седемте Рилски езера, с гейзера и с най-гореща минерална вода на територията на Европа – 103 градуса.
Културно-исторически паметници има не само в Сапарева баня, но и в околните села от общината. Предмет на изследвания са обекти от селата Сапарево, Овчарци, Ресилово и квартал Гюргево, който е в рамките на съвременния град Сапарева баня.

„Много интересна средновековна църква има в самия център на града „Свети Никола”. Тя е от ХІІ-ХІІІ век и е изключително добре запазена, реставрирана и разположена в много подходяща паркова среда”, поясни Милушева. Късносредновековни обекти има и в съседното селище Сапарево. Там се намира част от запазената късносредновековна църква „Свети Никола” от ХVІ век и един изключителен параклис или по-скоро манастирска църква от края на ХV до началото на ХVІ век в манастира „Свети Архангел Михаил” на около километър и половина от село Сапарево. „Освен тези три църкви, които споменах, има много руини от други средновековни църкви и в самата Сапарева баня , и в покрайнините на съставните й селища. Интересен обект от туристическа гледна точка също е и манастирът „Свети Стефан”, който се намира над река Джерман, над квартал „Гюргево” в града, който е по-късен манастир, но е построен върху основите на средновековен такъв. Това е един много добре познат за региона обект от гледна точка на туристическия интерес и поток”, каза още Милушева.

Тя допълни, че Възраждането също е представено с изключително качествени култови обекти – църкви от средата на ХV век. Това е самата църква в Сапарева баня „Свети 40 мъченици”, която е от 1859 година, в Гюргево от по-рано - 1839 година, в Сапарево - от 1864 година, в Овчарци и Ресилово има съответно също много добро, масивно строителство на възрожденски храмове, които имат и прекрасна вътрешна украса, интересна архитектура.Другото, интересно за региона е това, че е опасан, особено от южната и източната си страна, от много параклиси. Те са на Света Богородица, Света Варвара, Свети Тодор, Света Петка, Свети Петър, Свети Георги, Свети Илия и т.н. Това е едно място, което впечатлява с огромното количество параклиси, разположени в подножието на Рила.

ADSpot

Лимон
Пласмасовия край на връзката за обувки се нарича аглет.