Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Има план за създаването на туристически маршрут между крепостите "Царевец" и "Ряховец"

11 Ноември 2009 | Туризъм

Крепоста Царевец - главна крепост на столицата на Второто българско царство
снимка: www.nextbgtrip.com
Съвместен проект за изграждане на туристически маршрут между крепостите „Царевец” и „Ряховец” предвиждат общините Велико Търново и Горна Оряховица. Това заяви кметът на Община Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев.

Той допълни, че маршрутът ще минава от крепостта „Царевец”, по билото на Арбанаси, през хижа „Божур” до крепостта ”Ряховец”. Инж. Михтиев поясни, че там е туристически район с наличие на много екопътеки. Намира се и манастирът „Св. Троица”.

„Това би било една страхотна туристическа атракция за всички гости на Велико Търново и на Горна Оряховица и би било от полза и за двете общини”, заяви инж. Михтиев.

Също така пътят Търново – Горна Оряховица е изключително стар и опасен, защото не отговаря на съвременните изисквания за натоварване на движението между двата града. Кметът информира, че този път трябва да стане трилентов, с пешеходна зона и с осветление, за да може всички желаещи гости и туристи да посетят пеша Арбанаси и региона. Според инж. Михтиев изграждането му би било необходимо и след като летището в Горна Оряховица се отдаде на концесия и полетите станат редовни.

„Тогава още повече ще наложи необходимостта на връзка между Велико Търново и Горна Оряховица”, коментира той. Също така кметът предприе кампания за възстановяването на крепостта „Ряховец”. Вчера бе насрочено събрание за създаване на инициативен комитет, но поради отсъствие на членовете бе отложено.

Крепостта е разрушена през 1444 г. от Владислав Варненчик при един от кръстоносните походи, преди 565 години. Била е част от системата за охрана на подстъпите към Велико Търново и към крепостта „Царевец”, в нея е имало и монетарница на Второто българско царство. Според инженера възстановяването на „Ряховец” ще допринесе за един нов тласък на културния туризъм на Велико Търново.

„Навършиха се 565 години откакто е разрушена тази крепост. Ако всяка година е правено по нещо, поне по един камък да се слага, сега щеше да е възстановена.”, заяви инж. Михтиев.

Царевец - главна крепост на столицата на Второто българско царство
ADSpot

Лимон
В окръг Джаспър, Алабама, мъжът има пълно право да налага половинката си с пръчка, но само при условие, че диаметърът на тоягата на превишава диаметъра на показалеца на съпруга.