Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Групата за автентичен фолклор Калищенски баби започват подготовка за събор в Копривщица

11 Декември 2009 | Събития

Самодейната група за автентичен фолклор Калищенски баби от село Калище
Самодейната група за автентичен фолклор „Калищенски баби” от ковачевското село Калище започна подготовка за участие в националния фолклорен събор в Копривщица.

Това съобщиха участнички във формацията. От Копривщица те имат 6 златни медали досега, множество са и призовите им отличия за индивидуални изпълнения. Сред гордостта на жените е сформираната детска група, която ще наследи певческия фолклор. В репертоара си калищенските баби подбират песни, които са по-малко популярни и позабравени през годините. Събирането на стари песни вече е трудно, тъй като почти всички вече са описани, казват те.

Откакто е създадена групата през 1957 г., песните се записват в тетрадки, за да останат за поколенията, да не се забравят и да не се преиначават. Повечето са от Радомирския и Ковачевския край. Групата има опит и в изпълнението на обработените народни песни, но страстта им си остават автентичните и неподправени от хората и времето мелодии и думи. В архива си те имат записан и популярен местен хумор.

Баба Василка, която е една от създателките на групата и вече не е между живите, е била като извор за фолклор, разказват певиците. До последно тя е била живецът на групата. В нейния дом жените са се събирали да пеят, тя им правела качамак, а на масата й винаги имало ваза със свежи цветя. Броят на певиците винаги се запазва, те са 6 или 7. Две от изпълнителките са така наречените надигачки, които държат първи глас и се провикват по време на изпълнението. Другите, които изпълняват втория глас, са популярни като слагачки.

В сегашния си състав Калищенските баби са от около 30 години. Гласовитите калищенки са записани на два диска с над 30 местни песни, има и тяхна издадена аудио касета. Сред чуждестранните им гастроли най-скорошният е във Франция, били са и в Полша и Чехия. Носиите на жените са литаци от собствените им ракли.

ADSpot

Лимон
Китай произвежда 86% от очилата за четене в света.