Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Големи отстъпки в курортите ни

20 Февруари 2014 | Туризъм

Ски писта
Средно 50% отстъпка могат да ползват туристите, които искат да почиват в големите зимни курорти у нас. Хотелиерите и ресторантьорите свалят драстично цените, за да привлекат посетители в полупразните, заради липсата на сняг, планински комплекси за отдих, пише "Монитор”.

Най-големи намаления има в хотелите с по-ниска категория.

Така например в 3-звезден хотел в Банско еднодневен пакет за двама струва 39 лв., или с 44% по-малко от обичайната цена. В сумата влиза нощувката, а също и безплатно ползване на фитнес, подземен гараж, безжичен интернет и други екстри.

Изгодни оферти има и в хотелите, които предлагат all inclusive. Нощувка с включена закуска и вечеря в Банско излиза 37 лв., което е с цели 57% надолу.

Намаления с около 50% има и в Пампорово, където нощувка в хотел струва 49 лв.

За да спасят сезона, до такава промоция са прибегнали също лъскавите 5-звездни хотели в Боровец, в които две нощувки в двойна стая излизат 94 лв. вместо 188 лв. Ресторантите в курорта дори са обявили специални оферти за българските туристи. В някои заведения те достигат 20%.

"Не помним толкова лош сезон, миналия имаше сняг, по-миналия също, този няма никакъв”, оплаква се собственик на ресторант в пустия за това време на годината курорт.

Възрастен мъж от Самоков, който разхожда с понита децата срещу 10 лв., разказва, че дори малкото чужденци, в последните години основно македонци, румънци и руснаци, въобще не са платежоспособни.

"Сигурно идват по някакви социални програми”, предположи той.

Оказва се, че въпреки промоциите в хотелите и ресторантите, и малкото скиори заради оголените от разтапящия се от топлото време сняг писти, цените за лифтовете и влековете не са помръднали. Така дневната карта за съоръженията е останала на 55 лв. За сметка на това не се образуват обичайните опашки пред тях.

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин от бранша предлагат атрактивни отстъпки, за да привлекат повече туристи.

Ресторантите в Чепеларе например включвали в менютата си традиционни гозби като пататник, чеверме, овче мляко и сладко от боровинки. В Добринище също залагали на кулинарните изкушения. Хотелиерите пък предлагали отстъпки на клиентите, които доведат друго семейство. Често като бонус в офертите се включвали и спа процедури.

По думите на Рагин липсата на сняг няма да се отрази на туристическите посещения. Той припомни, че през декември пистите са били покрити с изкуствен такъв.

"На турския пазар има 30% ръст. Дори и да има спад, в някои сегменти той ще бъде компенсиран от по-силното представяне в други”, изрази оптимизъм Рагин.

Повече туристи имало и от Гърция, Македония и Сърбия.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма обаче липсата на сняг е довела до намаляване на броя на късните записвания. Той посочи, че е имало и около 2 пъти повече анулирани резервации спрямо миналия сезон.

Драганов прогнозира все пак 2% ръст на чуждите туристи, т.е. страната ще посетят около 1,3 милиона чужденци.

"Българските туристи, които традиционно минават през зимните курорти са около 280 хиляди”, отчете той.

ADSpot

Лимон
Първата жена спечелила конкурса Мис България се казва Стоянка Кунчева от София. Годината на първия конкурс е 1930-та.