Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Двудневен кукерски фестивал ще се проведе в Раковски

17 Февруари 2012 | Култура

Едни от най-малките кукери на традиционния фестивал Песпонеделник в село Широка Лъка
снимка: www.nextbgtrip.com
Двудневният международен фестивал на кукерските и маскарадни игри - „Кукове- Раковски" се открива в Раковски. Той има вече 17-годишна история.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски" е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва" в гр. Перник.

Той се организира ежегодно петък и събота преди „Великденските заговезни" и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата".

Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св. св. Кирил и Методий", Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината, като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, припомнят организаторите.

От 2002 година след финансиран проект на читалище "Св. св.Кирил и Методий" Раковски от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал.

От 2000 г. след участие на кукерския състав при читалище „Св. св. Кирил и Методий" гр. Раковски в Международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник, община Раковски е член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Традиционно участниците достигат около 2 000 души от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

ADSpot

Лимон
Законите в Кънектикът забраняват на мъже да целуват жените си в неделя, както и да изхвърлят използвани ножчета за бръснене.