Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Два нови музея ще бъдат открити в София

30 Май 2011 | Култура

Родопски халища изложени в Регионален исторически музей - гр.Смолян
снимка: Петя Пехливанова
До месец и половина в София ще бъдат открити два нови музея - на съвременното изкуство и на творби от периода на социализма. Това съобщи при откриването на конференцията за европейските столици на културата министърът на културата Вежди Рашидов, предаде бТВ.

Според Рашидов до две години София ще се превърне в сериозна туристическа дестинация, а до четири години всеки български град ще е достоен кандидат за столица на културата.

Заместник-министърът на регионалното развитие Лиляна Попова посочи при откриването на конференцията, че над 300 млн. лв. са предвидените средства по европейски проекти за финансиране на културна инфраструктура.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че от състезанието между българските градове за европейска столица на културата през 2019 година печелят всички, като трябва да се покаже една лоялна и интересна конкуренция, от която да се обогатява културния живот в градовете.

На конференцията присъстват посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, депутатът в ЕП Андрей Ковачев, както и представители на българските и италианските градове - кандидати за европейска столица на културата през 2019 година.ADSpot

Лимон
В Северна Дакота и Оклахома гражданите са задължени да си свалят обувките преди лягане. Тези правила били приети заради пияниците още преди 200 години. Ако полицията завари спящ на улицата с обувки, той може да бъде арестуван за пиянство.