Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Два нови фестивала се предвижда да бъдат проведени през лятото в Банско

12 Февруари 2010 | Събития

Центъра на един от най-предпочитаните български ски курорти Банско
Два нови фестивала се предвиждат през лятото в Банско. Това заяви кметът на курортния град Александър Краваров.

Няма официално водена статистика за приходите на общината от културния туризъм. Желанието на жителите и работещите в туристическата сфера в Банско е курортът да е пълен не само през зимата, но и през лятото, когато културният афиш е изпълнен с мероприятия от световна величина. Най-доходоносното събитие досега е Джаз фестивалът, който се провежда в периода 8-13 август. В него всяка година се включват около 30 световно известни групи, а хотелите в общината остават без свободни места около седмица по-рано. За трета поредна година ще се проведе и Театралният фестивал, също и Фестивалът на планинарския филм, които са през летните месеци.

Двете нови събития, които се очаква да се случат за първа година през лято 2010 са Фестивалът на площадните театри, в който по първоначална информация ще участват шест групи от Европа, и Площадният фестивал на класическата музика, в който ще се включат изпълнители от оперната сцена в България и Европа. Краваров заяви, че развитието на културния туризъм в Банско е с приоритет при приемането на бюджета в общината. Курортното селище няма да пострада от новоприетия бюджет за културните институции, тъй като Банско разчита на собствени приходи и спонсорство.

ADSpot

Лимон
Името на най-популярните кинонагради "Оскар" идва от библиотекарката на Академията Маргарет Херик, която, виждайки статуетката възкликва, че прилича на чичо й Оскар Пиърс - тексаски фермер.