Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Доене на овце и крави е сред атракционите за туристи в с.Овчарци

22 Ноември 2009 | Туризъм

Доенето на крава е желана туристическа атракция
Около 300 лева е цената, давана от туристите за месец, желаещи да използват къща за селски туризъм в кюстендилското село Овчарци.

Кметът на населеното място Красимир Ранов заяви, че интересът към дузината от къщите, пригодени за туризъм, е голям. Според кмета поне половината от хората в селото, наброяващи 1200 души, е склонно да се занимава с предлагане на туристически услуги.

„Ние сме високопланинско село и това не дава възможност да развиваме земеделие, но селският туризъм е бъдещето на населеното място”, каза Ранов.

Единствената пречка за хората на този етап е липсата на канализация. В момента в населеното място върви цялостна подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, което ще доведе и до разкриването на по-голям брой къщи за настаняване на туристи. В повечето случаи в заплащаната от посетителите цена са включени закуска и вечеря, както и някои видове атракциони. Посетителите могат да наблюдават, дори и да участват, в доене на овце или крави. Предлага се и разходка с кон в планината. На посетителите се разказват и десетките легенди, свързани с името на селото, двете реки, обграждащи землището на Овчарци, както и лековитите извори. Всичко това е допълнено с красивата природа и седемте водопада на река Горица, най-високият от които е Овчаренският водопад - 39 метра. По поречието на реката е изградена туристическа пътека, водеща до водопадите. През 2004 година по спечелен проект са построени беседки, мостове и кътове за отдих.

Според Красимир Ранов през последната година потокът от туристи се е увеличил, като само през уикендите през селото преминават над сто души.

ADSpot

Лимон
Медът е единствената храна, която не се разваля.