Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Днес е Архангелов ден!

08 Ноември 2010 | Култура

Кръста на манастира Александрия
снимка: www.bulgarianmonastery.com
Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил. Празникът е наричан още Архангеловден. Светецът е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака.

Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благославии.

На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Радка, Райчо, Райна и Рангел.ADSpot

Лимон
Аризонските закони забраняват притежаването на повече от два имитатора на фалоси. Ако полиция намери в дома на нарушителя повече такива играчки, той може да бъде обвинен в управление на сексмагазин, което е забранено.