Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Джон Лоутън показа филма си за Смолян и планира уникален концерт в Родопите

05 Януари 2010 | Събития

град Смолян
снимка: Георги Петков
Родопите са уникална планина, в която има истинска магия, каза в интервю вокалистът на „Юрая Хийп” Джон Лоутън.

Лоутън заяви, че е останал смаян от природата и традициите на Родопите. Лоутън каза още, че това, което не харесва в България, е чалгата, но това не значи, че хората не могат да я слушат.

Той съобщи, че има идея през тази година да направи уникален концерт в Смолян, в подножието на „Момчиловата крепост”, в който ще съчетае родопски гайди, класическа музика и рок. Лоутън се надява, че концертът може да се проведе още през тази година.

„Надявам се, че ще успеем. Вече имам идеи, свързани с това, как да се комбинира родопска музика с мотиви от музиката на „Юрая Хийп”. Вече има някои неща, които съм пробвал, и вече наистина се надявам, че ще успеем да направим този проект през тази година, каза Лоутън. На въпрос кое е нещото, заради което трябва да посетите Смолян, вокалистът на „Юрая Хийп” отговори, че това не е само едно нещо. „Това са невероятната гледка от връх Перелик, това е едно място, от което човек може да се наслади на природата, самия град Смолян, който е много спокоен, без стрес и напрежение. Родопската музика и онова уникално звучене, което има гайдата и което кара всяко косъмче по тялото ти да настръхва и да се изправя. В Смолян има нещо вълнуващо, което ви кара да треперите", каза Джон Лоутън.

Той допълни, че харесва ракията, пататника и въобще българската национална кухня, тъй като навсякъде готвят страхотно. На въпрос може ли след Каварна и Смолян да стане столица на рока, Джон Лоутън отговори, че това зависи от кмета на Смолян Дора Янкова. „Цонко Цонев е един много активен кмет и освен това той е хеви метъл. Родопите обаче имат много потенциал да се превърнат в сцена на рок-концерти. Те са много красиво място, много привлекателно и вероятно много рок –групи не са идвали, но дойдат ли веднъж, те ще се връщат отново и отново, заключи Джон Лоутън.

Снощи в Смолян бе представена премиерата на филма за Смолян на Джон Лоутън. Стотици хора изпълниха Сесийната зала на община Смолян, почти цялата общественост на Смолян се събра за прожекцията. Филмът е от поредицата „Срещи с България” и бе заснет през месец юли. Филмът е в две серии с обща продължителност 60 минути. Кметът на Смолян Дора Янкова заяви, че филмът дава възможност Смолян да стане известен по света.

„Филмът е пресъздаден с голяма истинност, с голяма любов. Да си пожелаем Смолян да се открива от все повече хора”, заяви Янкова. Освен двете серии на филма, от днес започват снимките и на третата серия, която ще представи Смолян през зимата. На чист български, с думите „Добър вечер, как сте” Джон Лоутън поздрави присъстващите жители на община Смолян. Той посочи, че когато говори за България той говори само с голям любов.

„Истинската причина този филм да стане уникален е самият Смолян, планината Родопи и разбира се всички вие, които живеете тук”, отбеляза Лоутън. Янкова отбеляза, че има вероятност през лятото на тази година Джон Лоутън да изнесе концерт в Смолян по повод 50-годишнината от обявяването на единният град Смолян. Възможно е концертът да бъде изнесен по време на Майските културни тържества или по време на празника на Смолян през октомври. Със сигурност концертът ще бъде на открито, за да може повече хора да се любуват на хитовете на „Юрая Хийп”. Филмът показва съвременния Смолян, неговата история, най-пленителните кътчета от общината, сред които връх Перелик, Хайдушки поляни и селата Момчиловци, Арда, Смилян, Широка лъка. Показани са традициите на смолянчани в овцевъдството, земеделието, родопската архитектура и възможностите за туризъм.

Рок-изпълнителят коментира, че се опитал чрез филма да покаже Смолян, както и останалите части от България през очите на един обикновен турист. „Важното е това не как хората виждат мен във филма, а е важно да виждат Смолян, Могилица, Смилян, хората в Родопите”, обясни Лоутън.

ADSpot

Лимон
Много сурови са законите в Мичиган. Там е забранено хранене при къпане в океана.