Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Честита 39-а годишнина на Домът на хумора и сатирата

01 Април 2011 | Култура

Паметника на Дон Кихот и Санчо Панса пред Дома на хумора и сатирата в Габрово
Домът на хумора и сатирата ще отбележи своя 39-и рожден ден, съобщават от Веселата къща. По повод Международния ден на хумора и шегата ще бъде обявен Ден на отворените врати.

Предвидена е целодневна първоаприлска програма, в която са включени изяви за всички възрасти и в която се съчетават всички видове изкуства. Популярни серии от „Тримата глупаци" на Доньо Донев и „Ну, погоди!” на Вячеслав Котьоночкин ще бъдат прожектирани непрекъснато от 9.00 до 18.00 ч. Почитателите на българските игрални филми от близкото минало ще могат да гледат от 9.00 ч. „Хитър Петър” на режисьора Стефан Сърчаджиев, а от 15.00 ч. „Бай Ганьо тръгна по Европа” с Георги Калоянчев в главната роля.

За децата, за учениците и за всички, които обичат приказките, е забавната „Весела разказвачница", която ще започне в 10.30 ч. Сладкодумни габровчета ще се състезават в разказването на хумористични приказки и ще претендират за бъдещи благолажци, а в тайните на разказваческото изкуство ще ги въведе фолклористката Елена Огнянова.

Гостите на Дома на хумора ще присъстват в 13 часа на церемония по валидиране на специална пощенска марка. Марката е посветена на Деня на хумора и шегата и 35-годишнината от откриването на малката планета Габрово. Тя е дело на доц. Георги Янков - преподавател в Националната художествена академия. Марката ще влезе в употреба още на същия ден, а стойността й от 0.65 лв. ще позволи да се използва върху всяко обикновено писмо, изпращано по пощата. Гост на тържествената церемония ще бъде министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков, който лично ще постави печата за валидиране на марката.

Веднага след церемонията ще бъде открита изложбата „В търсене на човека” - сборна колекция рисунка и графика от художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата. Изложбата се представя в рамките на Европейските срещи на хумористичното изкуство и включва 50 творби на 23 автори от 12 европейски страни - Австрия, Беларус, България, Германия, Италия, Литва, Русия, Словакия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия.

В 17.30 ч. е представянето на книгата на известния полонист и преводач Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов”. Лично авторът ще разкаже свои интересни спомени и забавни случки от дългогодишната си дейност като държавен и правителствен преводач, придружавал високопоставени личности и делегации от България и Полша. Литературната вечер се осъществява с партньорството на Полския институт в София.


ADSpot

Лимон
Във веждата има средно около 550 косъма.