Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Частица от Светия Кръст бе дарена на "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас

07 Декември 2009 | Култура

Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в град Бургас
Откриването на храма се състои на 11 май /24 май / 1907 год.
6-сантиметрова частица от Светия Кръст и частица от мощите на Свети Андрей Първозваний предаде премиерът Бойко Борисов на Сливенския митрополит Йоаникий пред храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Борисов донесе светите реликви за празника на морския град в деня на Свети Николай Чудотворец.

Министър-председателят и министърът без портфейл проф. Божидар Димитров предадоха частицата от Светия кръст Господен на митрополит Йоаникий пред най-големия храм в Бургас. Късчето от кръста, на който е разпънат Христос, е дарение от Националният исторически музей. Частицата беше донесена в мощехранилница от сребро и позлата. Тя ще остане в църквата "Св. св. Кирил и Методий", която ще бъде отворена денонощно.

„Ще припомня, че когато нашите моряци загинаха край Керченския пролив (на 3 януари 2008 г. българският моторен товарен кораб "Ванеса", превозващ около 2000 тона метални слитъци, потъна във водите на Керченския пролив в Азовско море. Оцелява един от 11-те моряци на борда /10 българи и един украинец/ - Николай Димитров), само един оцеля и се оказа, че в джоба си е носил икона на Свети Николай. За някой това може да е случайност, но за мен не е", каза премиерът и пожела на всички българи да уважават светите празници.

По време на церемонията присъства и актьор Георги Калоянчев, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.


ADSpot

Лимон
Телефонният код на Антрактида е -672.