Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Броя на туристите във Варна се е увеличил, на нощувките е намалял

27 2013 | Туризъм

Катедралния храм Успение Богородично в центъра на град Варна
Морската ни столица Варна продължава да привлича туристи, но за съжаление не успява да задържи за дълго интереса им. Това показват данните на ресорната общинска дирекция.

Според тях летовниците, посетили града за периода януари-юли 2013 г., са се увеличил с 3% в сравнение с предходната година или с 81 000 души повече. В същото време обаче е намалял броят на нощувките.

Най-съществено е увеличението на туристите от чужбина - 61 000 души. Същевременно в местата за настаняване и местата за подслон на територията на общината се отчита спад от 3% на реализираните нощувки.

Културният туризъм също не е в особен разцвет. През това лято са намалели посещенията в почти всички музеи на територията на общината. Изключение прави Общинският туристически информационен център е бил посетен от около 16 000 туристи от различни националности.

Според данните, изнесени от Георгиева, приходите от такси до момента са 23% по-малко от миналата година.

Очакванията на специалистите са през 2013 г. ръстът на туристите да е 4-5%, но окончателни данни ще има след приключването на сезона на 25 октомври, когато са и последните чартърни полети.

На 7 октомври пък приключва туристическият сезон при круизите, допълва БТА.

През тази година община Варна е участвала в 14 туристически изложения в чужбина, както и в 3 вътрешни. До края на годината предстоят още 4 изложения в чужбина и едно в страната.

ADSpot

Лимон
Най-използваните четки за зъпи са със син цвят.