Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Близо 50 нови храма са изградени във Варненска епархия

04 Ноември 2010 | Култура

Катедралния храм Успение Богородично в центъра на град Варна
Близо 50 нови храма са изградени във Варненска епархия през последните години, други близо 50 са били действащи, но са възстановени. Това каза Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил на молебена за изграждането на новия храм „Св. прмчк. Прокопий Варненски” на площад „Отец Паисий” във Варна.

Митрополитът добави, че в епархията им още много храмове, които се нуждаят от реставрация и възстановяване, особено в по-малките населени места, където няма толкова много жители. Митрополитът бе категоричен, че скоро няма да има населено място без свой храм или параклис. Относно строежа на храм „Св. прмчк. Прокопий Варненски” митрополит Кирил обясни, че градежът се извършва по-бързо отколкото други църкви и манастири. Новият храм на Варна е голям и изисква повече време, труд и пари. Храмът ще бъде единственият в България с обща разгърната площ от 2 000 кв. метра, с културно-просветен и социален център. „Има храмове, строени повече от 40 години”, каза митрополитът и припомни, че варненската катедрала е строена 4 години. Според него хората се съсредоточават върху духовните неща, когато срещат изпитания. Митрополит Кирил призова всички, които имат възможност с труд, материали и средства да подпомогнат довършването на първия нов храм във Варна в памет на местния покровител Св. прмчк. Прокопий Варненски.

„Много са дарители, които желаят да има острови Божии или светилници, които да разнасят светлината Христова. Светилниците са необходими и днес. Но има и такива, които не са си спазили обещанията. Обещанието трябва да се спазва, както пише във Стария завет – „ Давайте оброци на Господа Бога и ги изпълнявайте”, завърши митрополитът.

ADSpot

Лимон
В рамките на борбата с хомосексуализма навремето заповядали със закон на мъжете в Джорджия да не се доближават до гърба на друг мъж.