Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


България отново ще участва на туристическата борса WTM

09 Ноември 2009 | Туризъм

Официално лого на България
България ще участва за 29-ти пореден път на международната туристическа борса WTM в Лондон, която ще се проведе от 9 до 12 ноември 2009 г. в изложбен център ExCel. Това е 30-то юбилейно издание на борсата. За изложението заминава и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

World Travel Market е най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто по престиж туристическо изложение в света след ITB – Берлин. През 2008 г. на WTM са участвали 5 631 изложители от над 200 страни и региони, посетителите са били 50 247 представители на туристическия бизнес от цял свят.

Тази година на българския щанд, разположен в сектор Европа и Средиземноморие, ще се представят 20 съизложители – две общински администрации, 15 туристически фирми. Мотото на борсата тази година е „Устойчив туризъм във време на предизвикателства”. Традиционно на третия ден на изложението ще се проведе форумът за отговорен туризъм.

Акцент на българското участие ще бъде представянето на специализирани форми на туризъм – културно-познавателен, спортен и приключенски туризъм. Съответно и дизайнът на националния щанд е съобразен с темата. Концепцията за щанд е решена с обособяване на региони и специализирани продукти, като ще бъдат представени Софийски регион, Черноморие, Рило-Пирински регион, Тракия и Старите български столици, и продуктите културно-познавателен туризъм и балнео и спа туризъм. За първи път на това изложение проектът за българския щанд ще бъде изпълнен след конкурс за избор на фирма – строител. Избраната компания „Стройтек” ЕООД ще подготви националните щандове на България на най-големите международни туристически изложения WTM 09 – Лондон и ITB 2010 – Берлин, MITT 2010 – Москва, Intourmarket 2010 - Москва, UITT 2010 - Киев.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще се срещне в рамките на борсата с Ники Уайт, Генерален директор на Федерацията на туроператорите, министри по туризма, потенциални инвеститори и туроператори. В програмата му е предвидено и участие в конференцията „Ден на отговорен туризъм”
Анимационната програма на българския щанд включва представяне на занаяти и изпълнения на пиано на етноджаз. Съчетанието на традиционен фолклор с модерна музика и представянето на тази хармония представлява важно послание за дестинация България – комбинация от древно културно наследство, запазена природа и модерни курорти. За гостите на българския щанд е предвиден голф тренажор, който е акцент в представянето на спортния туризъм, както и винен бар със селекция от качествени български вина.

Пресконференцията на България традиционно ще се проведе на втория ден от изложението от 16:00 ч. в зала Platinum Suite 5 в официалния пресцентър на борсата.

ADSpot

Лимон
Думата за война в санскрит буквално означава "желание за повече крави".