Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


България има потенциал за пазвитие на приключенски туризъм

17 Април 2015 | Туризъм

Негованска екопътека в Централен Предбалкан
През 2015 г. страната ни е класирана на трето място в индекс за развитието на приключенски туризъм сред развиващите се страни, сочи класиране на международната асоциация Adventure Travel and Trade Association. Преди нас първенци са Чехия и Словакия. Данните съобщи представителят на ATTA за Бъглария Гергана Николова, цитирана от insmarket.

Сред развитите страни първенци в развитието на приключенски туризъм са Швейцария, Исландия, Германия и Норвегия.

Николова представи международната асоциацията със седалище Вашингтон, която отскоро има и българско представителство, по време на форума "Планини 2015" – възможности и предизвикателства пред туризма в планините и защитените територии, част от шестия фестивал "Зелени дни" в София.

По дефиниция този тип туризъм, който опазва природата, включва поне два от три ключови елемента: развитие на изоставени селски райони, физическа активност, културен обмен и досег с природата.

По думите на Николова приключенският туризъм, в който има около 70% участие на бизнеса (под формата на туристически оператори), генерира 265 млрд. долара приходи годишно в световен мащаб. 65% от похарченото от туристите остава в посетената дестинация, а при традиционните форми на туризъм процентите са едва между 5 и 17 на сто.

ADSpot

Лимон
За да изразят скръбта към умрелите си котки, древните египтяни си бръснели веждите.