Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


България беше преизбрана за член на Световната организация по туризъм

28 2013 | Туризъм

Рилския манастир от високо
Рилския манастир сниман от последния етаж на Хрельовата кула.
снимка: www.nextbgtrip.com
България беше преизбрана за член на Изпълнителния съвет на най-голямата и авторитетна туристическа организация - Световната организация по туризъм към ООН.

Независимо от сериозната конкуренция, страната ни получи нов 4-годишен мандат до 2017 г. заедно с Германия, Сърбия и Азербайджан, съобщават от правителствената пресслужба. Решението бе взето в рамките на 20-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, която се провежда до 29 август в Замбия и Зимбабве.

С избора на България в управленската структура държавата ни получава признание както като изявена туристическа дестинация, така и за усилията на правителството да развива ресора туризъм като секторна политика. Туризмът е сред водещите индустрии за страната ни и формира над 12,5% от БВП.

Новият мандат е възможност за още по-сериозно развитие на туристическата ни индустрия и превръщането й от сезонна в целогодишна. Чрез Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм страната ни ще може да участва активно при формирането на международните политики, регулаторни рамки и стратегии в развитието на туризма, както и да се включи в регионални и международни програми и проекти.

Световната организация по туризъм към ООН
Изпълнителният орган, чийто член е България, отговаря за работата на организацията, изготвянето на основните документи, разпределението и реализацията на нейния бюджет.

Състои се от 31 члена, избрани от Генералната асамблея в съотношение едно на всеки пет пълноправни члена. В него страната ни ще бъде представлявана от Бранимир Ботев - заместник-министър на икономиката и енергетиката, отговарящ за туризма.

ADSpot

Лимон
Прилепите винаги завиват наляво, когато излизат от пещера.