Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


България бе отличена с награда за късометражно кино

13 Декември 2009 | Култура

Кино зала
Един от най-амбициозните фестивали в Полша - „Etuida&Anima", раздаде в края на ноември своите награди. Журито, начело с полския сценарист и режисьор Филип Байон, присъди Голямата награда на фестивала „Златен Динозавър" на филма на Драгомир Шолев „Посредникът".

Специална награда-диплом и наградата на студентското жури на фестивала получи Илиян Метев за „Голешево", като бяха отбелязани уменията на автора за документално наблюдение.

Международният филмов фестивал „Etuida&Anima" се организира в Краков от 1994 г. Това е фестивалът с най-дълги традиции в съпоставянето на постиженията на студенти от филмови училища от целия свят, както и рисувани анимационни творби на професионалисти, студенти, независими продуценти.

Важен и интересен факт е журирането в два раздела - етюди и анимации. Наградите в късометражния конкурс са Златен, Сребърен и Бронзов Динозавър, а в анимационния - същите, но Джабероуоки! Специален Златен Динозавър се присъжда всяка година на най-доброто филмово училище, както и на преподавател, който в същото време е активен творец.

Сред 100 творби от целия свят (за участие в тазгодишния фестивал са кандидатствали 800 филма!), именно български филми бяха отличени в раздела за късометражно кино.

ADSpot

Лимон
62% от американците не биха яли охлюви, но 47% от гореспоменатите биха опитали ескарго във френски ресторант. (escargot-от фр. охлюв)