Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ансамбъл "Пирин" празнува 55 години на сцената

13 Ноември 2009 | Туризъм

Ансамбълът за народни песни и танци - гр.Сливен
С концерт-спектаклите „Гласът на Пирин", „България пее и танцува" и "Старо имане" ансамбъл „Пирин" ще отбележи своята 55-годишнина, заяви на пресконференция художественият ръководител Петър Кръстев.

По повод юбилея пред благоевградската публика ще бъде представен албума „55 години ансамбъл „Пирин", който включва снимков материал и текстове на Албена Георгиева" за фолклорния състав от самото му създаване.

Концерт-спектакълът "Гласът на Пирин" съдържа едни от най-ярките творби от творчеството на ансамбъла от традиционната култура на Югозападна България.
Спектакълът „Старо имане" съдържа едни от най-ярките творби от творчеството на ансамбъл „Пирин".

Музикално-танцовата програма е изградена от два тематични модула - първият носи програмното заглавие „От мъка иде твоето име", който претворява борбите за национално освобождение на югозападните български земи. Първата част преминава спонтанно към втората, която е озаглавена „Хляб, сол и вино". Включени са танци от Тракия, Добруджа, Северна България и Шопския край. Хореографията е на Тодор Бекирски, проф. Николай Цветков и Георги Гаров, музиката е на Марин Големанов, Петър Кръстев, Росен Генов, Данчо Радулов и Матьо Добрев.

В "България пее и танцува" е подбран най-добрият репертоар на ансамбъла от създаването през 1954 година му до днес. Концертите са насрочени за 17, 18 и 19 ноември от 18:30 часа в зала „Яворов".


Ансамбъл „Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. В своята творческа биография съставът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. За 55 години от своето съществуване ансамбълът за народни песни танци е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 млн. зрители по света. Това е една от причините да получи световни награди като „Златна плоча", „Грамми", „Кристална лира", „Златен карагьоз" и др.

ADSpot

Лимон
В град Клоусън, Мичиган местен закон позволява на хората да спят със свине, крави, коне, кози и кокошки. Това, обаче, могат да правят само стопаните на животните.