Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Българският Ерусалим е край Бургас според Божидар Димитров

06 Декември 2010 | Култура

Проф. Божидар Димитров
Бургаското крайбрежие започва да се превръща в Българския Ерусалим, това каза Божидар Димитров, министър без портфейл, който отговаря и за вероизповеданията.

На днешния Никулден бъдещият бургаски храм „Свети Николай Чудотворец” получи свето миро от мощите на Свети Николай от италианския град Бари. Свето миро получиха още две български църкви, които носят името на светеца – в Созопол и Черноморец.

"Всяка година на 9 май, деня на погребението на Свети Николай, от херметично изградения му саркофаг в Бари изтича във вид на роса свето миро, което се събира с пера от монасите. Още от древността то има чудодейна и лечебна сила и се подарява в особени стъкленици със средновековна форма, запечатани с червен восък и украсени с пискюл и икона на Свети Николай Чудотворец, обикновено на храмове, които носят името на светеца по цял свят. Дарението се прави от монасите, които обитават тази църква при поискване. Първи го поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в Рим на 24 май. Отец Климент от българския храм в Рим „Сен Винченцо и Анастазио”, който има добра кореспонденция и лични контакти с Бари, изпълни моята разширена молба и получихме трите стъкленици", разказа Божидар Димитров, предаде Фокус.

Той припомни, че преди няколко месеца при посещението си в България Вселенският патриарх също подари мощи на Свети Власий и на Свети Андрей Първозвани. През лятото пък бяха открити мощи на Свети Йоан Кръстител на остров Свети Иван край Созопол при разкопките на проф. Казимир Попконстантинов. Наред с това няколко църкви, при това не само в Бургаско, получиха частици от Светия кръст Господен.

"Всички благородно завиждат на Сливенския епископ Иоаникий, чиято епархия се сдоби с толкова свети мощи. И бургаското крайбрежие, уж на шега, уж на майтап, но започва да се превръща в българския Ерусалим. И това предизвиква много поклонници да посещават и Созопол, сега и Бургас, надяваме се в бъдеще и Черноморец и Несебър. По този начин освен за морски туризъм, крайбрежието може да се превърне в център за поклоннически туризъм. А успехите на това лято са очевидни, - над 250 000 души са минали да видят мощите на Свети Йоан в Созопол", каза Божидар Димитров.

ADSpot

Лимон
През 1752-ра година англичанина Джеймс Ейскъф изобретява слънчевите очила.