Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


The Museum Gallery of Modern Art ще бъде открит от внучката на Пикасо

07 Декември 2009 | Култура

Галерия Класика в град София
The Museum Gallery of Modern Art ще се открие официално в София на 17 декември 2009. Музейната галерия за модерно изкуство е на световно ниво, уникална за Югоизточна Европа и е единствена по рода си в България.

Мисията на създателите на галерията е да представи в България произведения с музейно качество, които могат да бъдат закупени от ценители и колекционери.

Галерията отваря врати с уникални и оригинални графични работи на европейските модерни майстори от XX век - Пикасо, Миро, Дали, Шагал, Матис, както и следвоенно американско и съвременно изкуство, сред които Анди Уорхол, Дe Кунинг, Баския, Хънт Слонъм, Джеф Кунс и други.

Специално за откриването на галерията в България ще пристигне Диана Пикасо, внучка на гениалния художник Пабло Пикасо, която ще представи лично и за първи път в България книгата си Pablo Picasso: Art can only be erotic, която съдържа най-известните еротични творби на художника.
Диана Пикасо, най-добрият експерт за скулптурите на Пикасо, ще изнесе лекция пред гостите на събитието.

Заедно с нея пристига и галеристът Нейдън Браун, който също ще има лекции.

Колекцията на галерията от оригинално графично изкуство се състои от работи, които се притежават и от световните музеи на Пабло Пикасо в Париж и Барселона, музеите на Салвадор Дали в Испания (Каталония) и САЩ, музея на Хуан Миро в Барселона, както и световноизвестните музеи Метрополитън, Музея за модерно изкуство (МоМА), Уорхол Музей, Д' Орсе (Париж) и Тейт (Лондон).

Идеята на създателите на галерията е да създадат вкус към изкуството и да развият колекционерския дух в България.

Затова всички работи са от високо музейно качество, споменати са в научната литература за съответните автори и са илюстрирани в многобройни музейни и издателски каталози.

Повечето работи са доставени със съдействието на наследниците на художниците или са съгласувани с оторизираните институции, и издатели. В случаите на изтъкнати живи художници, произведенията ще идват от личните им колекции.

В галерията за модерно изкуство ще бъдат привлечени световноизвестни експерти, работещи със Christie's, Sotheby's и в университетите Харвард, Иейл, Принстън, Оксфорд, Кембридж, Сорбона и Хайделберг.
Идеята е да бъде създадена академия с образователни курсове и семинари за хора, занимаващи се и интересуващи се от модерно и съвременно изкуство и колекционерство.

Успоредно с това, галерията ще предлага услуги като консултации за закупуване на предмети на изкуството, частни изложби и затворени екпозиции за колекционери, пространство за провеждане на корпоративни, културни и благотворителни събития.

Галерията предлага независими оценителски услуги за изящно изкуство, доставени директно от най-известните оценителски компании в света и изпълнява частни поръчки за издирване на произведения на изкуството.

Адресът на The Museum Gallery of Modern Art е София, Оборище №10.

ADSpot

Лимон
1 милион долара в стодоларови банкноти тежат точно 10 килограма.